Båtliv

Stabil gång med smart elektronik

Nr 6 December 2004:

En liten elektronikbox är räddningen för den som vill ha motorbåten på rätt köl. Med den här boxen ställer power trim och trimplan in sig automatiskt.

Det finska företaget Mente Marine står för en uppfinning som enkelt förändrar båtlivet för alla som har problem med att trimma motorbåten rätt. Företagets produkt heter ACS Gånglägesautomatik och är ett mycket enkelt och smart sätt att trimma in båten rätt.

Den tekniska hörnstenen för ACS har sin bakgrund i konstruktionen av moderna kryssningsmissiler. Det var nämligen inom det området som teknikerna först fick fram riktigt små gyrokompasser. Därefter väntade Mercedes A-klass, som efter det svenska ”älgtestet” behövde all tänkbar hjälp för att hålla sig på alla fyra hjulen genom kurvorna.

Idag är det gyro som Mente Marine använder endast 7x7 mm stort. Trots sin litenhet är det fullt utslagsgivande tillsammans med sina sensorer och fungerar verkligen i praktiken, något Båtliv fick erfara vid en provtur utanför Limhamn i Öresund.

Gyrot arbetar tillsammans med inbyggda sensorer som mäter båtens rörelser i sidled och längsled med hög precision utan att använda rörliga delar.

När båten lutar vid en gir gör ACS tack vare automatiken justeringar och sätter båten på rätt kurs. När farten minskar och båten faller ur plan känner systemet av detta och anpassar trimmet genom att ”lyssna” på motorn.

ACS Gånglägesautomatik är enkelt att montera med endast två enheter som placeras i båten: kontrollpanelen som håller standardmått och en elektronikbox som kopplas till pumpen för respektive trimplan och drev. Den båt vi provkörde automatiken i var en amerikansk Crownline daycruiser i 25-fotsklassen försedd med en MerCruiser bensin V8. Systemet nollställer sig när man stänger av båten och är därför nollat vid start.

När ACS slogs igång hittade det snabbt rätt gångläge och kompenserade både i längsled och, mest tydligt, i sidled i den krabba sjö vi drabbades av. Båten hade inga problem att själv hitta tillbaka till rätt gångläge trots provocerande girar och snabba manövrer.

Text och foto Lars-Åke Redéen

Pdf version

Mente Marine | Wolffintie 36 F11, 65200 Vaasa, Finland
© Mente Marine